Affiliatemarknadsföring: En introduktion

andreas Affiliatemarknadsföring är inget nytt begrepp eller metod inom Internetmarknadsföring utan är något som har funnits med i många, många år. Det är dock en bransch under ständig utveckling som följer webbens utveckling med nya kanaler, även fast grundprinciperna inte skiljer sig från hur det såg ut för 10 år sedan.

Denna artikel är den första delen i min artikelserie om affiliatemarknadsföring här på City Networks blogg. Och här vill jag börja med att reda ut lite grundläggande begrepp och principer i denna bransch. Om du vill läsa på lite om olika termer innan du börjar läsa, scrolla ned till rubriken "En liten ordlista".

Vad innebär egentligen affiliatemarknadsföring?

I grunden är affiliatemarknadsföring en helt prestationsbaserad modell där du som driver en webbplats eller blogg och upplåter annonsutrymme (även kallad affiliate eller publisher) kan få betalt när du skickar en besökare till en annonsörs webbplats eller nätbutik.  För det mesta handlar det om tre ersättningsvarianter, där du kan få betalt per klick, per händelse (lead) eller försäljning (sale) som du genererar från din webbplats.

Branschen är till stor del uppbyggd på att så kallade affiliatenätverk agerar som en mellanhand mellan dig som affiliate och den annonsör som driver ett affiliateprogram. Det betyder alltså att de ser till så att klick och försäljningar spåras, tar betalt av annonsören och betalar ut pengar till dig. Detta innebär att du som affiliate får det mesta serverat på ett bra och smidigt sätt, från annonsmaterial till utbetalning av din provision.

Grundprincipen är egentligen inte svårare än så och med det så kan de flesta komma igång relativt snabbt vare sig man har en blogg eller en egen webbplats.

En liten ordlista

När du jobbar med affiliatemarknadsföring så kommer du att stöta på en rad olika termer, ofta på engelska, som är viktiga att förstå betydelsen av. Vissa av dem har jag redan nämnt i texten ovan men här kommer en kortare förklaring av dem och ett gäng till.

Affiliate / publisher

En webbplatsägare eller bloggare som tjänar pengar på att marknadsföra ett företag och förmedla besökare och/eller kunder till företagets nätbutik eller webbplats.

Affiliateprogram

Ett upplägg där ett företag ger ersättning till webbplatsägare eller bloggare för att de marknadsför företagets produkter eller tjänster. Ett exempel är då att City Network ger dig ersättning för varje kund du värvar som köper webbhotell.

Affiliatenätverk

Ett affiliatenätverk är en mellanhand som sköter teknik, statistik och administration för affiliateprogram och affiliates. Det blir som en samlingsplats som underlättar för både affiliates och annonsörer att hitta varandra.

Klick

Helt enkelt ett klick på en banner- eller textannons.

Lead

Ett lead översätts som en händels som sker på annonsörens nätbutik eller webbplats. Det kan t.ex. handla om att besökaren blir medlem eller börjar prenumerera på deras nyhetsbrev.

Sale

Ett sale innebär en  försäljning som du genererat åt annonsören.

Det finns en mängd andra ord som behöver förklaras och beskrivas men denna artikel skulle bli alldeles för lång, så är det något ytterliggare du vill att jag beskriver och förklarar närmare så säg till.

Hur kommer jag igång med affiliatemarknadsföring?

Det är som du förstår relativt lätt att komma igång med affiliatemarknadsföring, men det betyder inte att det är något enkelt att jobba framgångsrikt med. Så frågan "Hur kommer jag igång med affiliatemarknadsföring?" blir temat på hela denna artikelserie där jag i nästa artikel hjälper dig ta de första stegen för att komma igång. Efter det följer ytterliggare steg (fortfarande grundläggande saker), intervjuer och konkreta exempel.

Jag ser fram emot detta och jag ser gärna att du kommer med feedback, frågor, idéer och förslag så att vi tillsammans kan göra detta till en riktigt bra guide. Får jag frågor så besvarar jag dem till dig direkt, men det är också mycket möjligt att jag använder det i en kommande guide i dennas serie.

Tjäna pengar med City Network

City Network har en handfull affiliateprogram i samarbete med Adfair, Adtraction, Affiliator och Frossle. Det innebär alltså att du som vill tjäna pengar på din hemsida eller blogg även kan göra det genom att göra reklam för våra tjänster. Vi är väldigt generösa och betalar ut ersättning varje gång någon av dina besökare köper webbhotellspaket eller en dedikerad server genom länkarna på din hemsida eller blogg. Ersättningen är baserad på ordersumman för webbhotell (upp till 75% av ordersumman) och en fast summa för dedikerade servrar (upp till 1600kr per såld server)

Gå vidare till våra program

Du måste vara medlem för att kunna se våra program i respektive nätverk.

Adfair

Adtraction

Affiliator

Frossle

Om Andreas Bard

Andreas Bard har arbetat kommersiellt på Internet i 10 år och erbjuder konsulttjänster inom bland annat affiliatemarknadsföring i sitt företag Dream Builders. Vill du läsa mer skrivet av Andreas så bloggar han på Min resa till frihet samt Tjäna pengar.

 • Pingback: City network får ny kontrollpanel | Whotell.se()

 • http://www.farbrornabil.se Nabil El Alaoui Sossey

  Mycket bra skrivet, Andreas!

 • http://www.din-it-kunskap.com Manou

  Kan bara hålla med. Otroligt bra förklarat!

 • http://twitter.com/chisp chisp

  Det finns många sätta att “gömma” länkar som man som publisher tjänar pengar på.
  Vilken är din syn på det hela?
  Skall man gömma affil-url eller vara öppen med att det är en länk man tjänar pengar på?

  Tjänar man mer om man gömmer affil-urlen?

  • http://twitter.com/andreasbard andreasbard

   Hej,

   Idag tror jag det är så att internetanvändare är så pass vana vid annonser och fenomenet affiliatelänkar att det flesta inte reagerar eller ens kollar hur URL ser ut när det klickar.

   Jag har för dålig erfarenhet av tester vad det gör för skillnad, men visst ser det lite snyggare ut med en clean link och beroende på vad för sajt du har så ger det nog något större konverteringsgrad.

 • Pingback: Vinn en iPad hos City Network | Min resa till frihet()

 • http://www.pengarinternet.se Håkan

  Pedagogisk och bra guide!

 • Pingback: 25 dagar kvar att tävla om en iPad! | City|Network - Webbhotell och Serverdrift()

 • Pingback: Resurser för affiliatemarknadsföring | City|Network - Webbhotell och Serverdrift()

 • StartaBlogg.com

  Juste guide, tror vi ligger ett par år efter i Sverige – behöver en svensk variant av clickbank kanske!!

 • StartaBlogg.com

  Haha, såg nu att artikeln var 100 år gammal….