Tips till fotografen

Özgür Bal - MarknadPå min fritid kallar jag mig (precis som många andra som äger en hyfsad kamera) för hobbyfotograf. Mitt stora problem är detsamma som för mina jämlikar, rädslan att bli av med mina fantastiska alster och bilderna på mitt barn. Det finns en rad olika lagringstjänster som man kan använda för att ta backup på sina bilder men det är inte bara det jag är ute efter. Jag vill ha en extern, virtuell hårddisk som alltid finns tillgänglig och som jag kan nå överallt. Det finns en sådan lösning hos oss som jag tänkte berätta lite mer om.

Hobbyfotografens dilemma

BilderJag har katalogiserat och sparat alla bilder jag någonsin har tagit, med olika kameror och telefoner, på externa hårddiskar. Storleken är i dagsläget inte på något sätt överväldigande men trots det tungt att hantera. 400GB bilder och video som jag sällan eller aldrig går igenom men som absolut inte får försvinna. Numera ökar den siffran i stadig takt tack vare att jag fotograferar i RAW (ca 17MB/bild) så jag måste hitta ett bra sätt att hantera all data innan det verkligen blir svårt.

Synkronisering, som också kan vara en lösning, i sig är ett problem som jag ser det. För att det ska fungera för mig måste jag ha plats för alla bilderna på diskar hemma och sedan synka över dem till någon form av molnbaserad lagringstjänst. Raderar jag något på ena hållet så replikeras det och det gillar jag inte alls. Jag vill gärna kunna frigöra utrymme och inte ha flera uppsättningar med kopior.

För mig har det alltid känts onödigt att ha flera kopior på olika medier, mest sett till hanteringen. Kostnaden är inte speciellt stor idag, 1TB extern disk tjänar man igen rätt snabbt jämfört med att använda en lagringstjänst men det är inte smidigt. Jag vill inte ha med mig någon extern disk i datorväskan och jag har inte heller lust att vara bunden till hemmet (eller där jag förvarar disken) när jag ska redigera mina bilder. Det jag är ute efter är att ha en extern disk som alltid är inkopplad och tillgänglig i min dator. Den ska vara min lagringsdisk, backupdisk och mitt externa lagringsutrymme – allt i ett.

Det här kanske låter jättedumt för många då vi generellt sett, med all rätt, är så oerhört rädda för att bli av med data eftersom att vi inte litar på varken hårdvara eller mjukvara. Många har dubbel, kanske trippel backup på sin data och speciellt sina bilder vilket för mig känns både tidskrävande och allmänt jobbigt.

Vad jag är på jakt efter

En viktig sak i min jakt på en väl fungerande tjänst är att jag vill ha vill ha tillgång till alla bilderna på ett enkelt och naturligt sätt (läs: som en extern disk direkt i utforskaren el. motsvarande samt i telefonen). Jag vill alltså inte göra regelrätta synkroniseringar och jag vill inte vara bunden till någon mjukvara som lager mellan inbyggda funktioner i min dator och själva lagringen. Jag vill gärna kunna titta på gamla bilder då och då utan att behöva använda den stationära datorn som egentligen gör sig bättre på soptippen än i “datorhörnan”. Jag vill kunna redigera en serie gamla bilder på den externa hårddisken utan att först behöva ta hem bilderna, redigera dem och sedan tanka upp dem igen.

Som ni kanske märker har jag verkligen klurat länge på det här och bollat olika tillvägagångssätt för att hitta det jag egentligen vill ha. Delar av min kravspecifikation klarar många lagringstjänster idag men det är inte alla som är open source, privata och som, precis som vilken volymdisk som helst, kan vara läsbar i ett bildbehandlingsprogram.

Rent generellt känner jag att alla extrasteg och krångliga/jobbiga rutiner som man måste bygga upp och faktiskt plugga in är jobbiga. Till exempel har jag redan glömt hur jag hade tänkt hantera backuperna för mina bilder och jag är osäker på om allt finns på de där externa hårddiskarna så jag har ett par nätters jobb att se fram emot bara för att vara säker på att allt finns det det ska finnas – innan jag slår slag i saken och börjar använda min externa hårddisk i City Cloud.

Fotografera – kopiera från kamera till virtuell, extern disk – Bildbehandla/spara/låt vara – Klart!

OwnCloud

OwnCloudOwnCloud är precis den tjänsten jag har väntat på och faktiskt använt i andra syften under en tid. Det var först nyligen när jag återigen gav mig på att lägga upp min lagringsyta som en nätverksplats i utforskaren (och äntligen lyckades) som jag verkligen inser att jag har hittat rätt.

I City Cloud kan jag med ett par enkla klick installera OwnCloud som är en privat lagringstjänst som både kan synkronisera mappar från datorn till lagringsytan, har ett webgränssnitt där jag kan droppa filer och som kan läggas till som en nätverksdisk på min dator. Utöver det finns det en iPhone app så att jag kan kika på mina bilder när jag bara måste visa upp den där fantastiska bilden jag tog med min Nokia N70 för 7 år sedan. Som om inte det vore nog administrerar jag EN HEL lagringstjänst (inte bara ett enskilt lagringskonto) och kan enkelt ge både vänner och bekanta egna, privata konton på min server så att de också kan lagra sina filer.

OwnCloud finns som en färdig image, på Ubuntu, i City Cloud. Mer information och instruktioner för installation finns här: https://www.citycloud.se/cloud/uppgraderad-owncloud-image/

Webbgränssnittet

När man har installerat sin lagringstjänst är det bara till att skapa mappar och droppa in filer på webben. Här kan man också skapa användarkonton och ge varje användare ett specifikt lagringsutrymme. I webbgränssnittet kan man även direkt spela upp musik, visa bilder och hantera en del annat som jag ännu inte gett mig på att testa. Det är bland annat kalenderfunktioner och kontakter. Utöver allt det finns det appar som man kan aktivera, en intressant sådan är Video Player som låter dig spela upp dina video-filer direkt från OwnCloud webbgränssnittet.

Dela filer och mappar

Det är oerhört smidigt att dela filer med andra. Dels kan man både dela individuella filer men också mappar med tillhörande undermappar. Dom du delar med är inte heller bundna till att på något sätt använda eller ladda ned någonting från OwnCloud, det räcker med den URL som de får från dig så når de filerna enkelt och smidigt. Dina användare kan också grupperas och på så sätt enkelt dela filer med varandra och med dig.

Dela

Synkronisering

Även om man inte alltid använder synkronisering är det en riktigt bra funktion. OwnCloud klienten för Windows är oerhört simpel och finns att ladda ned här: https://owncloud.org/sync-clients/

När du har laddat ned den och loggat in på din lagringsyta lägger du till de mappar på din dator som ska synkroniseras till OwnCloud och vips så är du igång.

Extern hårddisk

Det här med att ansluta till sin lagringsyta som en extern hårddisk (nätverksplats) i Windows är något som verkar vara väldigt problematiskt. Det fungerar, enligt uppgift, bra i XP och Vista men sämre i Windows 7. I Windows 8 fungerade det dock klockrent för mig och det finns en guide för detta här: http://doc.owncloud.com/server/2012.4.5/user_manual/connecting_webdav.html

Om det inte fungerar direkt så skriver de lite mer om kända problem och lösningar här: https://owncloud.org/support/webdav/

Några avslutande tankar

Som förespråkare av en grym mjukvara och underliggande tjänst måste man såklart även tänka på kundnyttan och försöka tänka objektivt. Med det sagt finns det alltså både fördelar och nackdelar med en egen lagringstjänst i City Cloud.

Till fördelarna hör att du faktiskt får en helt egen lagringstjänst (inte bara ett lagringskonto) som du basar över. Du har full koll och kontroll på din data och du kan ge vänner och bekanta egna lagringskonton. Tillsammans har ni en helt privat lagringsyta som ni själva bestämmer över. Alla funktioner som jag tagit upp är såklart också stora fördelar och väldigt bra att ha för olika användningsområden.

Till nackdelarna hör att det kan bli kostsamt om man planerar att ha enormt stor lagringsyta på sin lagringstjänst. Jag planerar att köra 500GB på min installation och även med våra nya priser (1kr/GB) så landar det på ungefär 630kr per månad.

Tittar man på vad jag får för pengarna så är det för egen del definitivt värt det och jag känner att jag äntligen har hittat rätt tjänst för mina behov.

Im the marketing manager at City Network and I publish news and updates from the company.

Facebook Twitter LinkedIn Google+ YouTube