Facebook tar över förstaplatsen i USA

De som följer statistik via Hitwise har länge kunna se en trend som pekar på fullständig dominans inom antal besökare av Facebook. Detta har dock alltid varit inom en snart framtid så att säga. Google är väl ändå störst? Framtiden är här och Google.com passerades i förra veckan av Facebook.com som den största sajten i USA. Ja det vill säga där de är störst en hel vecka. De har haft toppar som nått högre än Google redan tidigare men nu verkar det vara bestående. Denna vinnande vecka hade Facebook 185% fler besökare än samma vecka 2009. Se grafen nedan.

SM WMS Facebook Google 3-13-10.png

Det känns lite smått otroligt om jag skall vara ärlig. Visst har Facebook både varit stora och vuxit enormt – men Google var liksom oslagbara – även trafikmässigt?

Man förstår än mer dessa två giganters dominans när man ser att de stod för 14% av USAs totala besökar-antal förra veckan. Grafen ovan, och min egen syn på tillväxten framöver så lär Facebook bara dra ifrån mer.

Andra vinklar på Facebooks dominans och framfart är tex uttalandet av CNNs VD – “vår största konkurrent och hot är Facebook”. Inte Fox, inte MSNBC eller andra nyhetskanaler. Kommer folk vända sig till Facebook även för deras nyheter framöver? Tja – är det så långsökt?

Diskussionen går dessutom het i USA om det faktiskt är möjligt att slå Facebook? Visst, Myspace föll pladask (nja – med sina 100 miljoner användare de är fortfarande stora men ni vet vad jag menar) och man sa samma sak där. Men det är en viktig skillnad att notera. Myspace kommersialiserades på ett sätt som gav Facebook chansen. Mark Zuckerberg har visat rejäl integritet och styrka i att inte göra saker som skulle kunna få oss användare att vända kinden till. Trots möjligheten till enorma pengar så inser han att känsligheten är enorm – och de måste vara mycket smarta och inte bländas för mycket av dollartecken.

Vi fortsätter följa Facebook med stort intresse förstås. Jag hoppas dock av hela mitt hjärta att någon av de tusentals entreprenörer som vi driftar bloggar och tjänster för idag – kommer slå Facebook och där vi på City Network får vara med och drifta!

Läs mer detaljer om hur Facebook tagit sig förbi Google här.