Positiv utveckling av Internet eller en sedelpress?

icannlogo I morse togs ett historiskt beslut av ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). Från och med 12:e januari till 12:e april 2012 kommer det vara möjligt att ansöka om en helt egen toppdomän. Med andra ord kommer vi framöver kunna se webbadresser som exempelvis www.kom.hit, www.shop.ebay eller kanske www.kop.webbhotell.

Förslaget presenterades redan under 2008 och i morse klubbade man alltså igenom att vem som helst kan ansöka om att få en helt egen toppdomän.

Som .SE skriver i sitt blogginlägg kommer alla stora städer och företag nu behöva ta ställning till om de vill ansöka om sina respektive toppdomäner. Kommer de att bli användbara eller kommer målet bli att skydda toppdomänen?

Vidare kommer vi registrarer också behöva ta ställning till vilka toppdomäner vi ska erbjuda våra kunder att registrera under och hur den processen ska gå till. En annan intressant fråga är vad som händer när fler och fler av dessa nya toppdomäner blir populära. I dagsläget skyddar Svenska företag i regel sina domäner under de populäraste toppdomänerna. Kanske skapar man internationella sajter på olika språk eller så länkar man bara in .com, .eu och kanske. net till sin befintliga sida förutom sin befintliga .se-adress. Vad händer när det finns 10 eller kanske 100 populära toppdomäner där man eventuellt behöver skydda sitt varumärke?

Det finns en rad olika frågor att bena ut men troligtvis kommer det så småningom ploppa upp både rådgivare, specialister och andra företag som vill hjälpa till. Vad som står helt klart är att vi kommer få se en rad nya toppdomäner om några år, frågan är hur många som har råd att köpa egna toppdomäner.

Kostnader

Att ansöka om en egen toppdomän är förstås förknippat med en del kostnader. En ansökan går loss på 185 000 USD och om allt går som det ska har du därefter en årlig förnyelseavgift på 25 000 USD. Inga jättepengar i sig, speciellt inte när man kan registrera oändligt många domäner under sin toppdomän.

Om man lyckas hitta en toppdomän som får lika många registrerade domäner som .SE-domänen kan man räkna hem sina investeringar ganska snabbt. En .SE-domän kostar idag 99kr att registrera. Sedan 2003 har det registrerats mellan 100 000 och 200 000 nya .SE-domäner per år. Om man skulle ta samma pris som .SE gör för sina domäner skulle 100 000 registreringar per år ge intäkter på nästan 10 miljoner kronor årligen.

Om vi istället vänder på det, och fortfarande räknar med ett domänpris på 99kr så skulle man behöva sälja:

  • 12 000 domäner år 1
  • 1600 domäner år 2 och framåt

för att gå plus-minus-noll.

Detta förutsätter att man har som affärsidé att sälja domänerna. Om man istället vill skydda sin toppdomän är det 1,2 miljoner år 1 och 160 000kr per år som man får betala.

Det finns även andra kostnader som kan tillkomma och det kan även bli riktigt dyrt, speciellt att tvista. Här är lite information från sektionen Avgifter från ICANN:s handbok.

TAS User Registration fee 100 USD

Det börjar smått med en avgift för att kunna skicka in en ansökan. Ordagrant från ICANN:s handbok: “This fee enables a user to enter the online application system”. Med andra ord är det en avgift för att komma åt registreringssidan, där man senare skickar in sin ansökan.

gTLD Evaluation fee 185 000 USD

Kostnaden för att göra en ansökan. ICANN påbörjar utvärderingen av din ansökan så snart pengarna är dem tillhanda. Från handboken: “The gTLD evaluation fee is set to recover the costs associated with the new gTLD program. The fee is set to ensure that the program is fully funded, and doesn´t take resources from other ICANN funding sources, including generic registries and registrars (…)”

Registry Services Review fee ca 50 000 USD

En avgift som kan tillkomma om din ansökan måste genomgå en extern utvärdering av RSEP. Summan kan bli högre om det anses vara nödvändigt att fler panelmedlemmar är med och avgör ärendet. Mer information om RSEP hittar du här: http://icannwiki.com/index.php/RSEP

Dispute Resolution Filing fee 1000 – 5000 USD

Kort och gott en form av tvistemålsavgift för att skicka in ett överklagande mot registreringen av en ny toppdomän. Handboken säger: “This amount must accompany any filing of a formal objection and any response that an applicant files to an objection”

Dispute Resolution Adjudication fee 2000 – 122 000 USD eller mer

Hamnar man i en tvist eller själv startar en tvist kan det komma att kosta enorma summor.

Generellt sett krävs det att båda parter, i förskott, betalar in de estimerade summor som krävs för att täcka kostnaderna. Estimeringarna kommer från en expertpanel som även avgör tvisten. Kostnaden för ett tvistemålsförfarande kan antingen vara per timme, baserat på den beräknade tid som panelen kommer spendera på ärendet eller ett fast belopp.

Den part som vinner tvisten får tillbaka sina pengar, det får inte den part som förlorar.

  1. Det fasta beloppet kan variera mellan 2000 – 8000 USD
  2. En tvist som debiteras på timbasis, med 1 panelmedlem – 32 000 – 56 000 USD eller mer
  3. En tvist som debiteras på timbasis, med 3 panelmedlemmar – 70 000 – 120 000 USD eller mer

Oändliga möjligheter eller en sedelpress?

Det är onekligen spännande tider vi går till mötes. Främmande skrämmande brukar man ofta säga men frågan är vad beslutet innebär egentligen. Hur interagerar vi med Internet och hemsidor i framtiden och finns det verkligen ett uppdämt behov av alla nya toppdomäner som nu kan komma att skapas? Jag inser personligen att jag allt oftare gör en sökning i adressfältet istället för att skriva in domänen, spelar det då någon roll om sidan jag vill åt har .se, .com, .eu, eller .vadsomhelst i slutet?

Har man i ett slag “tvingat” de stora bolagen att skydda sina toppdomäner och framförallt, kommer de att göra det? Kommer den välbärgade kunna konkurrera ut ens onlineverksamhet om man själv inte har råd att skydda toppdomänen som är förknippat med ens varumärke? Kommer ditt företag skydda sin toppdomän?

Har man skapat oändliga möjligheter för en positiv utveckling av Internet eller är det rent av en sedelpress som drar igång under början av nästa år? Vad tror du?

Im the marketing manager at City Network and I publish news and updates from the company.

Facebook Twitter LinkedIn Google+ YouTube