Rapport från Hosting Day 2011 i Buenos Aires

I tisdags deltog vi på Hosting Day 2011 i Buenos Aires. Det är andra året som dagen arrangeras och den lockar alla möjliga deltagare från olika branscher. Under dagen minglade vi runt bland kollegor i branschen och andra intresserade som sökt sig till eventet för att uppdatera oss om vad som händer på marknaden och med tekniken.

HTML5

Inget teknikrelaterat event är ju komplett utan snack om HTML5. Victor Contreras och Gastón Weingand pratade om hur html5 fortfarande är i utvecklingsfasen men att det fort framåt. De berättade även om hur tekniken inte är en enda utan en sammansättning av html för strukturen på sidorna, css3 för presentationen och Javascript för logiken. De visade även upp effekter som gjorts endast med hjälp av css3, något som tidigare bara gick att göra med Javascript.

Här är några användbara länkar för utvecklare som vill veta mer och testa lite:  www.html5readiness.comwww.ie6countdown.comie.microsoft.com/testdrive och en sida som låter dig generera css3 kod för olika webbläsare: www.css3generator.com.

 

Juridik i molnet

Dr Roberto E. da Salvo , en advokat specialiserad på de legala aspekterna inom IT, gjorde en intressant presentation om de legala aspekterna av cloud computing. Det är inte vanligt att träffa på en jurist, med massor av erfarenhet inom juridik, som också förstår sig på virtualisering, webbservrar och loggar. Men där stod han, livs levande, och pratade om hur tekniken sprungit ifrån det juridiska. Han berättade också att lagar och regler för molntjänster i dagsläget är detsamma som för delade tjänster som webbhotell, åtminstone tillsvidare.

Det diskuterades också om ansvarsområden gällande skyddandet av data. Var ligger ansvaret, är det hos användaren? Datacentret? En riktigt bra fråga förstås och inte alldeles lätt att svara på. Summa sumarum enligt Roberto var driftsleverantören bör ha någon form av automatiserat backupsystem men att man i dagsläget inte alltid kan räkna med eller kräva det.

Utvecklare + driftsleverantörer: En perfekt konbination?

Johny Halife, en utvecklingskonsult pratade om de huvudsakliga skillnaderna mellan utvecklare och annat IT-folk. Drift är det första riktiga testet för en utvecklare, när applikationen eller mjukvaran är driftad i en riktig miljö uppkommer en ny rad utmaningar.

En annan, för oss självklar, insikt som han delade med sig av var att utvecklare initialt inte behöver all den kraft som en dedikerad server har att erbjuda. I många fall räcker det med någon form av delad drift, åtminstone till en början. I takt med att man växer är det viktigt att din leverantör har möjligheten att skala upp din drift. På senare tid leder det oss oundvikligt in på cloud computing sa han.

Hans slutsats var att utvecklare och driftsleverantörer är ett perfekt par. Utvecklare är inte experter på att drifta servrar utan måste förlita sig på att experterna inom området kan tillhandahålla en stabil grund för applikationen eller webbsidan.

Var finns backupen?

Federico Bergmann pratade om vikten av att ha en bra infrastruktur för backup. Han lade extra vikt vid att påminna åhörarna om att bara de som faktiskt förlorat data, åtminstone en gång, verkligen förstår behovet av att ha en backuplösning. Allt som inte har tagits backup på riskerar att förloras någon gång. Med det i åtanke menar han på att det är bättre att vara på den säkra sidan.  Nuförtiden har de flesta driftsleverantörer någon form av backuplösning, antingen inkluderat i sina tjänster eller som en tilläggstjänst.

Debatt

Mot slutet av dagen var det dags för en debatt. Representanter från Microsoft, Red Hat, VMWare och CA Technologies var på plats och presenterade sig själva och sina företag. Därefter var debatten igång och de olika representanterna ställde frågor till varandra om cloud computing.

Det finns en mängd olika leverantörer på marknaden och för att citer representanten från Microsoft: “Det är viktigt att sondera terrängen innan man gifter sig med en leverantör. Vår bransch är i ständig förändring och ett företag som vill vara konkurrenskraftigt måste hela tiden anpassa sig, detsamma gäller leverantörerna”

Det var en givande dag med massor av bra input och intressanta diskussioner. Det blev väldigt uppenbart för oss att IT-branschen i Latinamerika ständigt växer och det skapar stora möjligheter för oss driftsleverantörer.

Im the marketing manager at City Network and I publish news and updates from the company.

Facebook Twitter LinkedIn Google+ YouTube