Webben är inte mogen ännu

Nog trodde jag allt att webben skulle ha kommit längre, varit bättre och närmare perfektion vid det här laget. Det är år sedan webbläsartillverkarna pratade om att de ska stödja samma standarder, men fortfarande har webbläsarna sina egna egenheter för sig. Och mobilerna ska vi inte ens prata om, där känns det mer eller mindre som en ”Netscape vs IE”-deja vu.

Mobiltelefontillverkarna, modellerna och mobilwebbläsarna verkar nästan godtyckligt ha olika buggar och bristande stöd för saker som varit självklart på webben i 10 år. Exempelvis position fixed. Och varför kan branschen inte bestämma sig för hur webbsidan ska reagera när tangentbordet fälls upp? Att många verkar bygga på Webkit-motorn verkar inte hjälpa.

Vi som fyller webben med innehåll är inte speciellt mycket bättre. Dagligen ser man sidor som gör att man undrar om webben föddes igår; stora företag och internettjänster med dåliga navigeringar, inte ens ett försök att mobilanpassa sin sida och bristande användarvänlighet över lag. Eller kanske det värsta av allt; försök till att förändra standardbeteendet – Den som bestämt att man inte ska kunna refresha Twitter med ”F5” borde fundera över sitt yrkesval.

Men en ljusglimt finns faktiskt. Webbhotellsmarknaden har mognat rejält de senaste tio åren. Förr kändes det som om hälften av alla aktörerna försökte prispressa in i absurdum på bekostnad av kvalitén. Man visste ofta inte riktigt var servrarna stod, vilken kapacitet man kunde förvänta sig eller om supporten fanns där när man behövde den. Kontrollpaneler där man kunde hantera saker själv var en lyx och ofta var man tvungen att gå via supporten för att kunna lägga till en subdomän, vilket de även tog betalt för.

Nu är det ett rent nöje att publicera sin webbsida. I stort sett alla aktörer är seriösa, de har rimliga priser och avancerade kontrollpaneler är standard. Supporten går att lita på och transparensen vid störningar blir bättre och bättre.

Jag ler lite inombords varje gång jag ser att City Network twittrar om ddos-attacker, för då vet jag att de är ljusår från de webbhotell jag använde mig av år 2003.

 

Christoffer MunkestamHej! Mitt namn är Christoffer Munkestam och jag har arbetat med webbutveckling i 10 år. Just nu arbetar jag främst med nätcasinot MrGreen, men på vägen dit har jag arbetat som .Net-konsult, Silverlight-konsult, byggt affärssystem, e-handelsplattformar och arbetat med system för mötesindustrin och RFID-lösningar. Jag är även en av grundarna av bortskänkessidan Bjussa.se. Under sommaren kommer jag att gästblogga om allt mellan Internet och …. Internet här hos City Network, och jag hoppas att jag kan tillföra lite nya intressanta tankar och infallsvinklar till dig och alla andra läsare!