Några saker att tänka på när du skapar dina lösenord

james-sutton-187816

Att skapa bra lösenord för alla sina olika konton och tjänster, och dessutom komma ihåg dem, är verkligen en stor utmaning idag.

För att öka din säkerhet på nätet är det viktigt att du använder säkra lösenord till alla dina konton. Ett bra lösenord måste vara svårt att gissa sig till både för en dator och en människa. I den här artikeln fokuserar vi på att tipsa om några regler som är bra att tänka på när du skapar dina lösenord.

 

 

En generell regel som vi anser är bra är att skapa lösenord som innehåller fler än 12 tecken och dessutom består av både siffror, versaler, gemener och specialtecken. Namn på familjemedlemmar eller annan personlig information bör inte användas och kom ihåg; det är bättre att ha ett längre och något mindre komplext lösenord som du faktiskt kan komma ihåg än ett kort och komplext lösenord som du lätt glömmer bort.

Använd aldrig ett lösenord på flera ställen. Ett av de vanligaste problemen med lösenord är att vi använder samma på flera webbtjänster. Bekvämt så klart, men risken är att lösenord från olika tjänster kommer på drift efter hackarattacker. Vi rekommenderar därför att du varierar dina lösenord för olika konton, särskilt mellan de privata och de du använder i ditt arbete.

Det finns en uppsjö av förslag på hur man kan skapa ett lösenord som lätt att komma ihåg men svårt att gissa. Ett sätt är att använda en eller flera nonsensmeningar där du använder första bokstaven I varje ord och lägger till specialtecken.

 

Checklistan

  • Undvik lösenord som innehåller vanliga ord, namn på familjemedlemmar eller annan personlig information.
  • Blanda alltid siffror, versaler, gemener och specialtecken
  • Säkerställ att du alltid använder fler än 12 tecken i dina lösenord
  • Det är bättre att ha ett långt lösenord som du kommer ihåg än ett kort som du lätt glömmer
  • Använd aldrig samma lösenord på flera ställen
  • Använd aldrig ditt användarnamn som ditt lösenord
  • Undvik att använda personlig information, såsom personnummer, i dina lösenord
  • Undvik vanliga ord, ord som finns i ordlistor, upprepade tecken eller logiska sekvenser såsom 1234

 

Organisera dina lösenord

Använd lösenordshanterare t ex lastpass eller keepass  för att lagra flera lösenord. På så vis kan du ha olika lösenord för olika konton men behöver endast hålla reda på ett lösenord.

 

Aktivera tvåfaktorsautentisering

När det gäller webbtjänster bygger systemet istället ofta på ett lösenord och på din mobiltelefon. När du loggar in på en webbplats får du en kod till mobiltelefon via sms eller via en app. Välj alltid inloggning med tvåstegsverifiering eller tvåfaktorsautentisering på de konton där det är möjligt. Observera att valet av lösenord utefter dessa kriterier inte garanterar att dina konton skyddas från intrång. Det kan dock skapa ett välbehövligt hinder för de hackare som försöker.

Här finns en förklaring på hur det här med tvåfaktorsautentisering fungerar: https://www.youtube.com/watch?v=AIOUlQeQbNM

Im the marketing manager at City Network and I publish news and updates from the company.

Facebook Twitter LinkedIn Google+ YouTube