Att satsa på sociala medier! Verktyg

Välkommen till 11:e och sista delen av artikelserien “Att satsa på sociala medier! Hur och Varför?” som ska handla om olika verktyg som finns tillgängliga för att underlätta din sociala bevakning. Nu när strategin sitter, policyn är utstakad, kunskapen om vilka kanaler som finns är total, vad Google är, hur sökmotoroptimering går till, hur stor vikt bloggen har i din satsning på sociala medier och hur stor nytta du har av FacebookTwitterYouTube och/eller Google+ till din marknadsföring så är det dags att titta på den snabbaste växande sociala kanalen någonsin, Google+.

Filtrera, organisera, bevaka och överblicka

Om du, som vi, är ute bland flera sociala kanaler samtidigt så inser du snabbt att summan av flödena bildar en rätt så mäktig flod av information. Denna kan vara svår att ta till sig om du inte tar hjälp av olika verktyg/appar som filtrerar, organiserar och eller bavakar flödet åt dig. Denna artikel kommer att ta upp exempel på verktyg som kan vara behändiga för dig i  din uppgift som social guru!

Verktyg, plugin, widget och applikationer (appar)

Skillnaden mellan verktyg/plugin/widget och applikationer är att ett verktyg behöver man inte nödvändigtvis installera lokalt. Däremot är en app (applikation) något som man måste installera först. Båda är dock verktyg i den mening att de är en hjälpreda i ditt sociala snickrande. Jag kommer aldrig att använda mig av superlativ då jag anser att användaren själv inser till slut vad som är bra eller inte. Jag upplyser och kanske rekommenderar på sin höjd om verktyg jag stött på och kanske till och med använt mig av själv.

Bild från StyleRoom

Varför måste du använda verktyg?

De sociala kanalerna har oftast inbyggda funktioner för filtrering och organisering av flödet. Varför ska man då behöva installera appar och använda sig av verktyg? Svaret är dels att kanalerna inte har alla de funktioner som utomstående utvecklare kan ha implementerat i deras verktyg/appar samt att oftast är inte den ena kanalen intresserad av att ge dig tillgång till en konkurrerande kanals flöde! Givetvis så gör du som du vill, om du är nöjd med det du har idag så finns det ingen anledning för dig att krångla till det med något som ska egentligen göra det lättare för dig.

Interkanaliga eller specifika!

Det finns, som vi ser det, appar och verktyg som är interkanaliga och de som är specifika. De specifika är de som antingen har en specifik uppgift eller som bara lämpar sig för en kanal medan de interkanaliga är “gränsöverskridande” och samlar in flera kanaler i ett och samma “rum”. Att en app eller ett verktyg är specifikt betyder dock inte att den/det inte kan dela med sig av sitt flöde eller innehåll i flera kanaler. De flesta apparna och verktygen uppfyller för det mesta den interkanaliga kvoten då det ökar appens/verktygets chans på att bli populärt.

TweetDeck

TweetDeck är ett plugin och en app. Du kan antingen installera en fristående applikation på din dator och/eller smartphone, men du kan även installera ett tilläg (plugin) till din webbläsare (chrome). Kolla noga olikheterna mellan de olika versionerna då en viss skillnad i funktionalitet förekommer. Ett exempel är att i Chrome-tillägget kan du bevaka din Facebooksidas flöde också.

TweetDeck köptes nyligen upp av Twitter och är numera en del av Twitter således, vilket bådar gott då TweeDeck är främst ett Twitter-verktyg, även om till och med Facebookflödet ryms i det. TweeDeck är ett utmärkt verktyg för att åskådliggöra dina flöden i ett och samma fönster. Allra bäst resultat uppnår du om du har två skärmar givetvis men det fungerar utmärkt med en skärm också.

Min TweetDeck är konfigurerad så att jag har mitt Twitterflöde längst till vänster, till höger om det flödet har jag lagt mina “mentions”, dvs att varje gång någon nämner mig eller twittrar direkt till mig så kommer dessa meddelanden upp i en egen kolumn. Jag slipper missa viktiga meddelanden på så sätt. Sedan har jag även mitt Facebookflöde och en hashtag (#SSWC) i varsin kolumn. Jag bevakar hela min informationsflod i ett och samma fönster (skärm) och besparar mig en hel del besvär.

Det finns givetvis många fler Twitter-verktyg, ett som kanske är värt att notera är HootSuite då det är ett renodlat verktyg, dvs du behöver inte installera det lokalt på din dator. Den stora fördelen med HootSuite torde således vara att du behåller alla dina flödesbevakningsinställningar online, du kan logga in på HootSuite ifrån vilken datorn som helst och få upp din skräddarsydda bevakning. Praktiskt om du inte springer runt med din dator jämnt men behöver kolla ditt flöde ändå! HootSuite är likt TweetDesk i funktionalitet och utseende.

SocialMention

SocialmentionSocialMention är ett sökverktyg som söker igenom alla twitterinlägg (twittrar) efter den söknyckeln du matar in. Lämpligt vid bevakning av ditt varumärke eller om du jobbar med en viss produkt eller tjänst. Du kan även skapa en “alert” som skickar e-post till dig när din sökning dyker upp. På så sätt kan du hålla ett öga på vad som sägs där ute om det du söker. Det bästa är att du provar dig fram till vilket verktyg som passar din verksamhet best. SocialMention kan vara lite svårfiltrerad om du söker på fler än ett ord.

Klout

Klout

Klout är ett mätningsverktyg, det mäter din twitterrelevans för att uttrycka sig kort. Huruvida du behöver ha koll på hur relevant du är på twitter eller ej avgör du själv men det kan vara händigt att kunna visa siffror på det man gör ibland. Då är Klout ett av de olika verktygen du bör använda dig av. Numera tar Klout även med facebook, LinkedIn och Spotify bland andra.

oneforty

onefortyDet finns bokstavligt talat tusentals applikationer för twitter därför hänvisar jag från och med nu till oneforty, de har mycket om twitter och annat.

Live Writer

Live Writer är en Microsoft-produkt (gratis om du har windows) och är en del av Windows Live Essentials men den går som sagt att installera fristående. Detta program är ett mycket bra hjälpmedel för dig som bloggar. Miljön är mycket lik Word, det blir smidigt och intutivt att skriva blogginlägg tack vare LiveWriter.

ScribeFire

ScribeFire är ett plugin (tilläggsprogram) till Firefox och Chrome som gör i stort sätt samma sak som Live Writer men ScribeFire kommer du åt från din webbläsare istället för att starta ett extern program som Live Writer.

Hur många finns det?

Jag vet inte hur många verktyg, appar och tillägg det finns men miljontals är det i alla fall. Du inser att jag inte kan skriva om alla så jag avrundar här och hänvisar till en sida som bevakar alla nytillkomna verktyg och applikationer för sociala medier. Titta in på GO2WEB20 då och då så kommer du att hålla dig ajour med vad som gäller och vad som finns.

Nästa punkt

Social Factory loggoEftersom detta var sista delen så blir det ingen nästa punkt. Vi vill tacka för oss denna gång. Det har varit ett stort nöje och en stor ära för oss att gästblogga för City Network. Vi hoppas ni har haft glädje och nytta av våra inlägg.

Fortsatt trevlig sommar önskar vi er på Social Factory!