Första intrycken av Google plus

googleplus4 Fördelen med att ha bekanta som jobbar på Google är att man kan få invites till nya tjänster. I början av veckan fick jag just en sådan till Google+!

Jag vet inte riktigt var jag ska börja, tjänsten har precis lanserats och jag har inte många vänner som har tjänsten så det är lite svårt att bedöma alla funktioner. Låt oss istället ta en rundtur och allmänt prata om hur det känns.

Bild: Google+ av xkcd

Jag har alltid haft en lustig relation till Google. När Apple släpper nya prylar, Spotify sin musiktjänst och när jag hittar en cool app är jag ofta eld och lågor. Jag testar och är tidig med att på fullaste allvar tycka att vad jag nyss sett är revolutionerande. Uttrycket early adopter stämmer nog in väldigt bra på mig.

Med Google är det inte riktigt samma sak längre. Gmail var bra, det var revolutionerande på sitt sätt och något jag tog till mig. Samma sak med Picasa, även om många inte håller med mig så är det faktiskt så att jag varken har tid och lust att sätta mig in i alla PhotoShop-funktioner utan nöjer mig med de få som finns i Picasa. Men där någonstans började jag tappa mitt intresse för Google och deras coola tjänster. Det blev platt och på något sätt kanske jag blev mätt.

Google Wave kom och försvann samma dag, i alla fall för mig. Det kanske var den dagen jag slutade tro att de kunde övertala mig att börja använda deras tjänster. Med Buzz var det samma sak, jag var inne och vände och nu är det glömt. Nej, jag har med tiden blivit mer och mer skeptisk när Google kommer med något nytt. Ofta känns det bara som att de känner sig tvingade att utmana etablerade aktörer och tjänster fastän de hittills inte kunnat, något som känns lite krystat.

Och så kommer då Google+ med dunder och brak.

 

Facebookdödaren?

Det här med olika “dödare” som ofta nämns i de här sammanhangen känns så oerhört långtsökt. För att en tjänst eller produkt ska bli en –dödare krävs det först och främst en hel del tur och självklart bör den vara revolutionerande eller lösa ett problem eller ett behov. Den kan också bara vara extremt cool och rolig att använda men det tycker jag inte man kan säga att Google+ är. Google+ är ett Facebook specialiserat för slutna grupper och ett sätt att fylla ett hål i den totala dominans som Google har på sökmarknaden. Jag går inte in mer detaljerat på det här utan läs det här ypperliga inlägget så förstår du.

Facebook är ju också en historia för sig. Tjänsten växte fram ur ett behov – blev enormt stort – och nu är det både behovet och storheten som fortsätter att göra Facebook till en tjänst som människor både vill ha och behöver. Ja, Facebook utnyttjar allt du delar med dig av och tjänar pengar på det men det var i grund och botten baserat på ett behov som uppenbarligen över 750 miljoner människor hade. Av den anledningen (samt att jag har en förkärlek till underdogs som skapar innovation från scratch) känner jag mig på något sätt inte lika lurad av Facebook som jag gör av Google.

Frågan är hur Google ska lyckas knipa folk till sig och om de ens planerar att själva bli en Facebookdödare. De har verkligen en lång väg att gå i en värld där både föräldrar, mor/farföräldrar och alla andra vi känner har skaffat sig ett Facebook-konto, något som inte direkt hände över en natt. Kommer användarna vilja ha ett konto i varje tjänst? Kommer användarna tycka att Google+ är så pass bra att man överger sitt Facebook-konto som man byggt upp under flera år? Time will tell…

 

Ett Facebook för slutna grupper

Google+ känns alltså mer som ett socialt nätverk där de slutna grupperna är i fokus. Du delar vissa saker med vissa personer, delar foton och bara umgås. Det är jättesvårt att inte jämföra med Facebook som med tiden satt standarden för var ett socialt nätverk är och hur det ser ut. Varför ens försöka?

I samma inlägg som jag länkar till lite längre upp beskriver Björn Lilja på Valtech Labs Google+ som en sammansättning av verktyg för att lösa olika sociala situationer. En bra förklaring om du frågar mig.

 

Kretsar

Du hittar och följer dina vänner och bekanta i olika flöden så att du enkelt kan separera dem. Du kanske inte vill berätta hur tråkigt det är på jobbet och dela den statusuppdateringen med alla, inklusive din chef. Här är Google+ riktigt snyggt både funktionsmässigt och utseendemässigt. Facebook har redan denna funktion men Google gör det riktigt snyggt med sina Kretsar.Google+

Gnistor

Google+ Sökflöden baserat på intresseområde som man kan dela med sina kretsar. Ja, på facebook följer man olika människor och sidor. Dessa fyller i sin tur på med innehållet. Här kan man ta del av sitt intresseområde genom Googles sökresultat direkt i sitt flöde. Rätt snyggt det också.

 

 

 

 

 

 

 

Foton

Google+Självklart kan man ladda upp bilder till Google+, precis som på Facebook. Google verkar göra ett genialiskt drag med sin fototjänst Instant Uploads. Jag har inte grävt så mycket djupare kring den funktionen men som jag förstår det kommer den till bland annat Androidmobiler inom kort. Genom att aktivera funktionen laddas alla dina mobilbilder upp till google och blir per automatik enbart synliga för dig. Därefter kan du enkelt dela med dig både en och hundra bilder till dina kretsar som du vill. Allt lagras i molnet och därefter kan du dela med dig precis hur du vill. Har du testat att ladda upp 100 bilder till Facebook via mobilen någon gång?

Om jag ska gissa så tror jag att denna funktion ensam kommer att bli riktigt stor. Möjligtvis mycket större än vad projektet Google+ som helhet någonsin kan drömma om att bli.

 

Hangout

Google+En Hangout innebär att du drar igång din webbkamera och gör dig tillgänglig för video-chatt med dina kretsar. Vem som helst i de valda kretsarna kan nu haka på och prata med dig. Din hangout visas som en statusuppdatering på din, ja… vad ska man kalla det? Wall?

Google+

 

 

Huddle

Kolla bara videon nedan, detta är snyggt.

 

Vad händer nu?

Google själva kommer med största sannolikhet påbörja integrationen av motsvarigheter till både fanpage, events och jag tror definitivt att det kommer ploppa upp appar så småningom. Huruvida tjänsten växer sig stor eller inte återstår helt enkelt att se.

Det som talar emot är det faktum att användarna kan vara svåra att få över. Jag tror inte att det är speciellt eftertraktat att ha två konton i de olika nätverken och användarna väljer troligtvis det nätverk där majoriteten av deras vänner finns. Framförallt tror jag att Facebook kommer att se om sitt eget hus och själva ta fram funktioner motsvarande exempelvis Hangouts och huddle, kanske till och med Instant Uploads. Funktioner för slutna grupper finns redan i Facebook så den egenskapen gör inte Google+ unikt på något sätt.

Det som talar för att Google+ blir lyckat är bland annat att Hangouts, Huddle och Instant Uploads är riktigt coola funktioner. Vem vet, Google kanske snor användare från Skype om inte annat. Skype/Microsoft lär för övrigt inte vara så glada över hangout-funktionen som faktiskt är riktigt smidig och lätt skulle kunna ersätta Skype. Varför krångla med skypeklienten när man har allting tillgängligt online via Hangouts?

I övrigt tror jag att många användare börjat tröttna på Facebook vilket bäddar för ett maktskifte. Det kräver verkligen att allt stämmer och sånt vet man först i efterhand så vi får väl se hur det går här framöver. En sak är säker det GÅR att genomföra, frågan är bara om det funkar i verkligheten.

Google har ju dessutom ett ess i rockärmen – Androidmobilerna. I nuläget finns det över 100 miljoner sådana telefoner och varje dag aktiveras nästan en halv miljon nya. Även om Facebook som tjänst och socialt nätverk har övertaget tror jag att funktioner som Instant Upload, Huddle och kanske till och med Hangouts kan bli riktigt stora som individuella tjänster.

Har du testat Google+ och vad tror du om tjänsten? Kommentera gärna.

Im the marketing manager at City Network and I publish news and updates from the company.

Facebook Twitter LinkedIn Google+ YouTube