Apple – världens högst värderade företag?

Apple - The worlds most valuable company?Visst låter det otroligt? Ja – Apple är ju inte riktigt där men det känns nu mer som en tidsfråga. Exxon har länge varit världens högst värderade företag – och med vinster många kvartal som överstiger 10 miljarder dollar så kan man förstå varför. Faktum är att IT-företag har sällan varit med om kampen om just denna titel – högst värderade bolag. Apple nådde otroliga priset 400 USD per aktie i USA tidigare i veckan. Det innebär att de toppade på 365 miljarder USD i värde – endast 35 miljarder bakom Exxon.

Personligen använder jag inte några Appleprodukter men visst är jag, som många andra, extremt imponerad av vad Steve Jobs har åstadkommit. Kan dock också säga att flera andra här på City gillar Apples produkter skarpt. Inte nog med att Steve har tagit Apple från ruinens brant för ca 15 år sedan till företaget som nu är näst mest värt i hela världen. Långt högre värderat än tex Microsoft och som sagt bara några miljarder efter självaste Exxon. Han har lyckats skaka om olika industrier på vägen och tvingat fram helt nya typer av bolag och tankar om hur saker ska och bör göras.

Det började förstås med iPod och musiken via iTunes. Första steget i en numera starkt förändrande värld för musikbolagen. Steve och Apple startade dock denna process även om numera är konkurrensen mycket hård även för iTunes och Apple då företag som Spotify, Pandora och Grooveshark är igen på väg att förändra sättet vi konsumerar musik och annan media.

Idag vet vi förstås också att han och Apple helt förändrade mobilindustrin med en enda telefon. Vidare skapade han iPad och hypen runt alla dessa tablets och ytterligare en helt ny marknad.  Jag finner det fortfarande helt otroligt att ett företag kunde förändra hela den mobila industrin med en enda telefon. Tänk att vi hade företag som Nokia, Samsung, Motorola, SonyEricsson och LG som helt dominerade och bokstavligt talat spottade ut telefoner på löpande band. Apple släpper en telefon och ett par år senare kämpar Nokia för sitt liv och hela industrin är förändrad för alltid. Alla giganter har gått ner på knäna – för Apple släpper en telefon. Can you say disruptive?

Det finns väl bara en svensk som har haft en tendens i att kunna göra liknande intrång och förändra industrier för evigt. Utan Jan Stenbeck hade vi kanske suttit och tittat på Kanal 1 och TV2 fortfarande utan möjlighet till konkurrens inom TV? Eller vad sägs om hela telefonin i Sverige. Innan Stenbeck steg in  så kommer jag ihåg när det kostade 15 kronor att ringa en minut till USA.

Apple är minst sagt på väg mot fullständigt dominans inom många områden. Från datorer till mobilen till plattor. De styr över väldigt mycket och det handlar om hur vår mediakonsumtion ser ut till hur affärsmodeller måste se ut. Är detta bra? Dominansen låter Apple styra helt över detta ekosystem som är till största del stängt – om Apple får välja. Frustrationen från att tidigt inte kunna enkelt flytta en låt från en iPod till hur en tidning måste infinna sig i en viss modell. Allt detta är bra för Apple men är det bra för konsumenten i det långa loppet?

Apple har gett oss teknologi och modeller som förändrat vårt dagliga liv. Ser du någon fara i en fortsatt dominans – eller är det bara bra? Oavsett vad man tycker så tror jag bara det är en tidsfråga innan Steve tar Apple till toppen av världen och blir det mest värdefulla bolaget! Exxon se upp! Steve – vilken fantastisk resa!