Magisk och revolutionerande?

 

Idag släpps iPad!

Det är strålande nyheter för många och old news för andra. Hur ställer man sig till detta mellansegment egentligen? Finns det verkligen ett utrymme mellan smartphones och laptops som iPad är tänkt att fylla ut? Är iPad en magisk och revolutionerande produkt i det avseendet?

Jag får känslan av att den inte riktigt löser ett välkänt problem och inte heller att den fyller ett efterlängtat behov. Det är i mångt och mycket en större version av iPhone och jag är inte säker på att den är lika nödvändig som exempelvis iPhone. iPhone underlättade och tillgodosåg våra allt högre krav på att alltid vara tillgängliga genom ett interface som nästan vem som helst kan klara av. Den revolutionerade vår syn på hur en mobiltelefon bör vara och efter iPhone benämndes alla touchmobiler som eventuella iPhone-dödare. Att det finns iPad-dödare råder det inga tvivel om och till skillnad mot iPhone-dödarna tror jag att iPad-dödarna kan lyckas, i alla fall en utav dem…

Att vara online och tillgänglig överallt, dygnet runt är numera den verklighet vi lever i och mer än en halv miljon svenskar gör det genom iPhone. Det jag försöker få fram är att jag inte ser varför jag skulle investera ännu mer pengar i ytterligare en pryl som jag inte riktigt förstår varför jag behöver. Vad har iPad som jag inte redan har i min iPhone?

För första gången (sedan jag själv blivit totalt frälst i allt som kommer från Apple) undrar jag om det inte är så att de har slut på idéer och istället lutar sig tillbaka på sitt varumärke. Jag betvivlar inte att iPad kommer gå åt som smör i solsken men det jag däremot ställer mig frågande till är hur konsumenterna kommer att reagera när de väl suttit med sin iPad ett par dagar. Jag har inte testat den än men baserat på ett antal recensioner och framförallt Steve Jobs väldigt taffliga och nästan krystade Key Note blir jag med ens tveksam på varför jag skulle behöva iPad. Om jag är på resande fot har jag min iPhone och min laptop och det är egentligen allt jag behöver. Många gånger går det att skapa ett behov och Apple är inget undantag. Däremot tror jag att det blir väldigt svårt att skapa ytterligare ett behov när man redan har iPhone. Detta blir väldigt tydligt när man ser presentationen av Steve. Är det bara jag som tycker att han upprepar sig fast på större display?

Självklart hade jag velat ha en iPad hemma i soffan men jag tror inte att jag hade arbetat så mycket med den. De kommunikationsbehov jag har när jag är på språng fylls gott och väl av min iPhone. Dessutom är det redan konstaterat att iPad ska fylla ut hålet mellan smartphones och laptops men kan man verkligen det?

iPad är en riktigt cool pryl som jag först och främst tror kommer bli festens höjdpunkt. Den kommer att skickas omkring när man visar foton eller när någon bara måste kolla av sin Facebook. En handfull kommer att sitta på terminaler, tåg och busar med sin iPad bara för att de kan och de flashigaste IT-företagen kommer att använda dem som anteckningsblock på möten och föreläsningar. Det är en otroligt cool pryl men faktum är att det faktiskt är old news i större förpackning. Det som gör iPad något häftigare än kass är att den har Apples logga på sig. De skulle kunna sälja vad som helst bara loggan finns där.

Vad är då iPad? För mig är det bara ytterligare en mediapryl. Ytterligare ett sätt att komma åt internet och om jag måste välja mellan iPad, laptopen och iPhone rangordnar jag dem såhär:

Först och främst min laptop då jag har tillgång till allt och väldigt snabbt och lätt kan göra det jag vill göra.
I andra hand min iPhone som jag alltid har med mig men som har  vissa begränsningar. Exempelvis väljer jag 100 gånger av 100 att uppdatera min Facebookstatus med iPhone då att jag kan lägga in bilder direkt med telefonen men jag skulle aldrig få för mig att skriva detta blogginlägg på den.
I tredje hand hade jag valt min iPad. Även om det nu är en fantastisk pryl så är det inte mer än en mediapryl för mig. På ipaden hade jag säkert kunnat skriva detta blogginlägg men jag hade inte haft tillgång till samma verktyg som jag har på min laptop. iPaden hade använts hemma i soffan och när jag reser iväg men bara som ett komplement till min laptop och främst för att titta på film och surfa.

Vad vill man ha istället om man ändå måste mätta sitt prylbehov? Vad hade fått mig att köpa en dator/platta/pryl som är ett mellanting mellan smartphone och laptop? Vad är det som gör att jag tvekar till just iPad men inte till hela platt-tänket och mellansegmentet i stort?

Svaret är kompatibilitet, anslutbarhet och framförallt att det måste vara mer likt en dator och inte en förvuxen iPhone. Det finns en pryl på marknaden som jag lätt skulle köpa. En dator som inte ser ut som en dator men som har mer likheter med en dator än iPad. En dator som är nästan lika stor som iPad men som har USB-portar, multitasking (grundläggande för en dator eller hur?), inte är låst på något sätt, klarar av flash och Adobe Air, har kortläsare och sist men inte minst en kamera. För låt oss vara lite ärliga här och åtminstone erkänna att mellantinget mellan en smartphone och en laptop måste vara mer lik en dator än en iPhone, åtminstone funktionsmässigt.

Svaret heter WePad och jag tycker inte att jag behöver skriva mer. Läs mer om WePad och se om det inte är detta du är ute efter. Det är en fantastisk hype kring iPad men är det inte WePaden som åtminstone på pappret är den bättre maskinen?

Im the marketing manager at City Network and I publish news and updates from the company.

Facebook Twitter LinkedIn Google+ YouTube  

 • https://www.citysites.se ozgur

  Mats: Du tvivlar alltså på att någon kan klå Apple :) ?

  Amnell: Jag vill inte påstå att jag har missförstått konceptet men multitasking är (i alla fall för mig) den absolut viktigaste featuren i “den här typen av maskin”. Ett mellanting mellan en smartphone och en laptop kan inte bara vara en större version av en smartphone med dess begränsningar. Jag anser att den måste vara mycket mer lik en laptop trots sitt lilla format, touch och allt annat.

  Du får väldigt gärna utveckla ditt påstående och förklara konceptet om du anser att jag inte förstått det. Eller menar du att mellantinget helt enkelt ska vara precis det som iPad är, en förstorad iPhone?

 • Pingback: iPad, iPad, iPad… svaret på allt? — Mathias Amnell()

 • https://www.citysites.se johan

  Mats – svårt att klå Apple men oj vad irriterande det är att de aldrig kör öppna system. De är väl de enda giganterna som gör med lås och bom på allt de gör så man bara håller sig i Apple-världen. Lite konstigt faktiskt för om det är någon som borde ha självförtroende att släppa lite på det där så är det väl Apple?

 • Mats

  Det är just det… “på papper”

 • http://blog.proliit.se Amnell

  Folk borta i USA har klagat på iPad och dragit paralleller mot damartiklar (bindor/pads). WePad tar det ett steg längre och får mig osökt att tänka på inkontinens-bindor/blöjor? :)

  För övrigt tror jag att många som kritiserar iPad och klagar på att det varken finns multitasking eller flashstöd etc har missförstått hela konceptet och jämför iPaden med vad de vill göra med sin smartphone/netbook.