6 plugins för att komma igång med din WordPress-sajt – Del 2

 

Online Backup

Social Factory fortsätter med sina gästinlägg om WordPress här på City-bloggen. Denna gången tittar de plugins som sköter din backup. För dig som är kund hos oss på City vet du att du alltid har daglig backup på dina sajter via våra interna tjänster. Det är dock aldrig fel att titta och lära sig mer om andra möjligheter också. Dessutom kanske du vill backa till din lokala dator. Med WordPress finna alla möjligheter. Läs mer och lär från Social Factory om grundläggande plugins till WordPress.

I förra inlägget tittade vi på tilläggsprogramet Akismet och idag tänkte vi gå vidare i säkerhetstänkandet genom att titta på ett enkelt och smidigt backup-tillägg. Läs mer om det backup-plugin vi gillar mest och som låter dig sova tryggt oavsett var du har din webbplats och domän.

WordPress Database Backup

Med WordPress Database Backup kan du, utan att överbelasta din sida och servern, ta periodiska backuper på din databas (där bl.a. alla dina inlägg och kommentarer ligger).

Gå in på Tillägg i din kontrollpanel och välj Lägg till nytt och sök på WP-DB-Backup.

Klicka på Installera nu (glöm inte att Aktivera sedan).

 

Inställningar

När tillägget väl är installerat så har en ny flik (menyfunktion) under Verktyg dykt upp, nämligen Säkerhetskopiera.

Klicka på Säkerhetskopiera för att komma till inställningarna till dina backuper.

Nu kan du ställa in var backupen ska ligga (på servern, på din dator eller postas till dig via e-post). Om mängden data är stor bör e-postfunktionen undvikas. Det snabbaste och säkraste valet är att lägga det på servern. Du kanske vill ha en kopia på din lokala datorn då och då som extra säkerhet.

Du kan även ställa in hur ofta du vill göra en säkerhetskopia av din databas. Du kan välja mellan: Säkerhetkopiera nu, Aldrig, En gång i timmen, Två gånger dagligen, Dagligen och En gång i veckan.

Desto frekventare du säkerhetskopierar desto högre säkerhet har du på bekostnad av hög belastning på systemet. Försök att hitta den optimala frekvensen i förhållande till dina säkerhetsbehov. Om du inte uppdaterar din hemsida oftare än en gång i månaden torde “En gång i veckan” vara ett optimalt val.

Ditt val

Det finns mängder olika tilläggsprogram för att säkerhetskopiera, vi valde att visa ett av dem, ett av dem enklaste.

Titta gärna igenom de olika tilläggsprogrammen som finns tillgängliga innan du bestämmer dig. Det finns plugins som säkerhetskopierar hela din sajt exempelvis.

Nästa inlägg

Nästa inlägg kommer att handla om prestanda. Hur du optimerar laddningstiden av din sida för att förbättra användarupplevelsen. Något som alla vi som gillar WordPress alltid måste jobba med och ta i beaktning.