Jag har varit dumsnål

Jag skäms verkligen över att erkänna det, men jag har varit dumsnål. Flertalet gånger har jag mentalt facepalmat över andras dumsnålhet och hur det dödat hela tjänster, kanske till och med företag. I min bok har det hela tiden varit en av de största synderna man som driftansvarig kan göra. Men ack så enkelt det var.

<!–more–>

För ett gäng år sedan när jag tillsammans med några vänner började på min första egna startup, ett projekt där jag ensam hade hand om de tekniska detaljerna, så gjorde jag det enkelt för mig. Webbhotellet jag redan använde för diverse småföretags webbar lät jag även drifta det nya projektet under utvecklingstiden. Shared hosting, så inte allt för dyrt, men ändå hos en väl etablerad leverantör. Utvecklingen blev klar och i all stress för att få ut tjänsten på marknaden så blev det som bara var tänkt som utvecklingsmiljö den lösningen som användes för den skarpa tjänsten.

Det är egentligen en dålig bortförklaring, men i början fungerade det helt okej. De få användarna som hittade till oss klarade webbhotellet av relativt bra. Lite småsegt i vissa korta perioder, men överlag flöt det på.

Att jag sen sköt på flytten hade tre relativt klena ursäkter:
Tiden för att sätta upp en vps och flytta sidan dit prioriterades bort till förmån för att bygga de där funktionerna som alla egentligen ville ha, men som blev flyttade till precis efter releasen.
Vi ville såklart i ett sånt här drastiskt skede när folk börjar prata om sidan ha så lite nertid som möjligt och göra ett bra intryck på de tidiga användarna.
Och sen det där skamliga argumentet; att betala under 50kr i månaden för driften, istället för några hundralappar för en vps, kändes ganska bra. Just då.

Men sen kom dagen då vi fick vår tidningsartikel. Lyckan över artikeln byttes snabbt ut mot frustration när sidan ganska direkt blev totalt oanvändbar. Om man ens kom in på den, så var allt så långsamt att besökarna knappast skulle värdera vårt arbete speciellt högt eller berätta om tjänsten på nästa kafferep. Snacka om badwill. Under stress och press fick jag snabbt hitta en ny leverantör och flytta allt närmast oplanerat, och vi missade definitivt vår första chans att slå igenom.

Idag hoppas jag att jag lärt mig av mitt misstag och för alla tjänster som jag börjar på där målet är att ha en hög kvantitet av besökare, eller där tjänsten förväntas bli prestandakrävande, så börjar jag alltid med att köra på en vps hos CityNetwork. Om det är en av de klenare varianterna gör inget, eftersom de är så lätta att skala. Skulle det visa sig att en artikel ger ett betydligt bättre genomslag än vad man förväntat sig så kan man på 10 minuter mångadubblera minnesmängden och processorkraften i burken. Och bara att ha den flexibiliteten och tryggheten är i sig värd de kronorna extra som en vps kostar per månad.

Egentligen är det ganska underligt hur lätt man missar att värdera sin tid, att man låter projektet som tagit hundratals timmar att utveckla driftas utan att lätt kunna bemöta genomslaget om allt släpper, bara för att kunna spara någon hundralapp här och där. Var mitt projekt hade varit idag om jag inte snålat i början vet jag inte. Kanske var det en dyrköpt erfarenhet. Men det är definitivt ett misstag jag inte tänker gör om.

&nbsp;

<a href=”https://www.citysites.eu/wp-content/uploads/2013/06/8006403-2.jpg”><img class=”alignleft” style=”margin-right: 10px;” alt=”Christoffer Munkestam” src=”https://www.citysites.eu/wp-content/uploads/2013/06/8006403-2-193×300.jpg” width=”157″ height=”243″ /></a>Hej! Mitt namn är Christoffer Munkestam och jag har arbetat med webbutveckling i 10 år. Just nu arbetar jag främst med nätcasinot MrGreen, men på vägen dit har jag arbetat som .Net-konsult, Silverlight-konsult, byggt affärssystem, e-handelsplattformar och arbetat med system för mötesindustrin och RFID-lösningar. Jag är även en av grundarna av bortskänkessidan <a href=”http://bjussa.se/”>Bjussa.se</a>. Under sommaren kommer jag att gästblogga om allt mellan Internet och …. Internet här hos City Network, och jag hoppas att jag kan tillföra lite nya intressanta tankar och infallsvinklar till dig och alla andra läsare!

&nbsp;

<img title=”More…” alt=”” src=”https://www.citysites.eu/wp-includes/js/tinymce/plugins/wordpress/img/trans.gif” />

&nbsp;