Lansering: Varnish i delad miljö! Cache som får din webbplats att flyga fram!

Varnish CacheSom vi har diskuterat här på bloggen ett antal gånger så blir detta med snabb leverans av din webbplats innehåll viktigare och viktigare. Det finns massor av saker man normalt kan göra för att få bättre fart på sin webbplats. Det är ofta en kombination av väl skriven kod och servrar som har tillräckligt med kraft. En annan sak är att man jobbar med så kallad cache. Det innebär enkelt uttryckt att man sparar hela eller delar av webbsidan som ska levereras i RAM-minne. Den typen av minne är mycket snabbare på att leverera sidan än att hämta data från en webbserver som ofta måste exekvera kod. I de fall din information cachas levereras den således direkt från våra nya Varnish-servrar och behöver inte ens nå webbservern.

Stegen till en snabb sida

Det är alltid bra att börja med att titta på varför en webbsida inte som standard levereras snabbt. Det finns verktyg du kan använda som tex Firebug eller Yslow som ger dig en god indikation på om din sida eller dina verktyg som skapar sidan fungerar optimalt för att få bra prestanda. Det kan vara så enkelt att du lagt in externt material och den externa servern levererar inte snabbt nog eller att ineffektiv kod gör att det drar ut på tiden. Självklart kan det också vara servern som är överbelastad.

När du vet att du har optimerat din sida så mycket som möjligt finns det alltså ytterligare saker som kan göras. Varnish är absolut en av de bättre sätten för att få extremt bra prestanda. Det är inte optimalt för alla typer av webbplatser men de flesta sajter kan åtminstone delvis dra nytta av det. Även om du har en butik som inte kan cachas (en varukorg behöver vara dynamisk och kan då inte cachas) så är det oftast delar av den som cachas – tex statiskt material.

Lansering av Varnish den 3:e december, 2012 (gäller vår nya delade miljö)

Efter en längre tids testande är det alltså dags för oss att köra igång ett flertal Varnish servrar som kommer cacha din sida. Aktiveringen av Varnish sker den 3:e december, 2012. Du har absolut valet att inte cacha din sida om du inte önskar cacha den. Tjänsten är dock byggd så du inte skall behöva göra något utan den cachar enbart om det går och lämnar saker som inte ska cachas. Din sida kommer alltså fungera som den gör idag.

Vi har lagt in en hel del information på vår officiella Varnish-sida. Ta en titt där för att få detaljer om hur det fungerar och de valen du har. Det är också så att du kan jobba med din sida för att få mer cachat. Vissa sidor kör med olika former av kod som säger att den inte ska cachas – vare sig det är bra för dig eller ej. Spenderar du lite tid på att lära dig mer om Varnish så kan du utnyttja det fullt ut. Vi kommer också med fler blogginlägg där vi kommer ge lite råd om de vanligaste sakerna man bör tänka på.

Jag vill testa nu!

För dig som inte vill vänta till den 3:e december har vi gjort det möjligt att redan nu styra om till att använda Varnish. De IP-adresser som vi idag använder för Windows och Linux delade miljöer kommer aktiveras den tredje december. Men om du önskar köra igång redan idag kan du köra en DNS uppdatering och peka din domän till följande IP-adresser baserat på om du kör Linux eller Windows:

Linux

188.95.227.248 (temporär och kommer tas bort under 2013 – du bör alltså flytta tillbaka till .20 innan 31 mars 2013)

Windows

188.95.227.249 (temporär och kommer tas bort under 2013 – du bör alltså flytta tillbaka till .30 innan 31 mars 2013)

Obs – detta gäller bara om du ligger i vår nya miljö. Dvs om du blev kund efter första december 2010 eller du vet med dig om att du redan har flyttats till vår nya miljö. När DNS uppdaterats ordentligt (kan ta upp till 24 timmar) så kommer du cacha om din sida är mottaglig för det.

För att ge dig en känsla av effekten så har du nedan en länk till TelecomCity som drivs i vår delade miljö. Webbplatsen är relativt tung då den har mycket som görs mellan databas och webbservern – men stor del kan cachas. Den har också ajaxanrop som läser in en hel del bilder och annan funktionalitet – som även de tar en del tid att ladda om den inte är cachad. När du går till TelecomCity första gången så kan den vara cachad (om någon varit där inom 5 minuter från det att du når sidan), eller inte cachad när du når den första gången. Du märker om den är cachad om den laddar nästan direkt. Tar det längre tid – då hämtar den från webbservern. Du kan också snabbt märka en skillnad på laddningstiden om du efter du besökt den första gången – trycker på “refresh” eller helt enkelt “Hem” knappen på webbsidan. Då läser den direkt från våra cachnings-servrar.

http://www.telecomcity.se/

Tänk på att vi cachar under 5 minuter. Om du jobbar med din sida och gör uppdateringar kan det ta så lång tid som 5 minuter innan dessa blir synliga. Du kan dock alltid använda din “preview”-adress för att se dina uppdateringar. Denna adress cachas aldrig.

Vi kommer inom kort med fler blogginlägg där vi ger mer råd. Läs gärna vår officiella sida för mer information och vi hoppas detta kommer bli ett riktigt bra tillskott för dig som vill använda cache och snabba upp din sida.

  • xweque xweque

    Riktigt kul med nya egenskaper!

    • https://www.citysites.se/ Johan

      Nu har det varit igång en liten tid. Hoppas du gillar det! Det finns en hel del man kan göra – och vi kommer med mer info med lite tips.