Vad är egentligen ett Webbhotell och vad kan jag göra med en sådan tjänst?

hotel600

 

Vi får emellanåt frågan vad som innefattas i tjänsten webbhotell och varför jag som privatperson eller varför mitt företag kan vara i behov av denna typen av tjänst.

Kortfattat är svaret att du på ett webbhotell lagrar de filer och den data som din webbsida är uppbyggd av. Det är det korta svaret men självklart ingår det mer än så, betydligt mer. Rent teoretiskt skulle du kunna lagra din webbsida eller sköta e-post på en helt vanlig dator eller en server som du har hemma hos dig eller på ditt företag. Frågan är ju då varför en leverantör som vi behövs och vad det är vi egentligen gör.

  • Vi erbjuder många tjänster för att kunna hantera allt som har med din närvaro på Internet att göra. Det är saker som webbplatser, databaser, e-post, domännamn m.m.
  • Vi ser till att din webbplats alltid kan nås 365 dagar om året 24 timmar om dygnet. För att kunna göra det krävs det ett säkert utrymme (serverhall) där det finns alternativa strömkällor, flera separata Internetleverantörer, intrångsskydd, temperaturreglering m.m.
  • Vi ser till att det sker uppdateringar och kontinuerligt underhåll av de servrar där din data lagras
  • Vi ser till att det finns backup både på våra system men även på din data, din webbplats, databas, e-post m.m.
  • Vi ser till att det finns verktyg som du kan använda för att underlätta utveckling och underhåll av dina tjänster. Hos oss innebär det att du kan logga in i en kontrollpanel ”My City” via vilken du sköter all administration av allt som har med dina tjänster hos oss att göra.
  • Vi ger dig support och hjälp och vi finns på plats alla dagar året runt.

Att vara online och att alltid kunna kommunicera med andra via nätet är idag en självklarhet. Det är där vår roll kommer in som webbhotell där vi kan ansvara för att dina tjänster faktiskt alltid fins tillgängliga.

För några år sedan gjorde vi en video som på ett enklare sätt beskriver vad ett webbhotell är och vad du kan göra. Även om våra webbhotellstjänster har bytt namn och logga så är innehållet i videon fortfarande aktuellt.

 

 

Allt börjar med ett Domännamn

Lite förenklat sker all kommunikation på Internet via IP-adresser. Det skulle dock inte vara särskilt lätt att komma ihåg en serie siffror, såsom 91.123.234.233 för varje webbplats du försöker besöka eller varje e-postadress du försöker maila. Därför finns det som tur är något som kallas för ”domännamn” vilket kan ses som ett “smeknamn” till den numeriska IP-adressen. När du vill nå en viss webbsida eller t.ex skicka ett e-postmeddelande anger du helt enkelt domännamnet istället för IP-adressen – såsom www.citysites.se.

Hos oss på City Sites registrerar du enkelt dina domännamn som du sedan kan använda för att skapa webbplatser eller för att aktivera personliga e-postadresser. Vi erbjuder idag mer än 80 skilda toppdomäner som du kan koppla ditt domännamn till. Med toppdomän avses den sista delen i ett komplett domännamn där ”.se” t.ex är toppdomän till ”citysites.se”. Många av våra kunder väljer att registrera samma domän men då kopplat till flera olika toppdomäner för att sedan antingen använda dessa separat eller koppla flera domännamn till samma webbplats.

 

Okej, vad gör jag med mitt domännamn?

Vi erbjuder idag tre grundläggande tjänster som alla hjälper dig med din närvaro på Internet. Du väljer den tjänst som passar dig bäst och som du vill koppla dina domäner till.

Domännamn – tjänsten Domänpaket

I den här tjänsten använde du vår kontrollpanel till att administrera de domännamn som du är ägare till. Via ditt konto kan du nyregistrera domännamn, förnya de  domännamn som du redan äger samt även administrera vart domänerna pekar. Du kan alltså använda oss som registrar för dina domäner och sedan koppla domännamnen till dina tjänster (alltså e-postlådor eller webbplatser) som du har aktiva.

 

E-post – Tjänsten E-postpaket

Med den här tjänsten kan du skapa e-postadresser till dina domännamn. E-postadresserna kommer att formateras i form av namn@dindomän.toppdomän. Tjänsten ger dig en helt egen e-postlåda och domännamnet som du äger kopplas till denna e-postlåda så att du framförallt har möjlighet att använda mer personliga e-postadresser jämfört med att använda t.ex  Gmail eller Hotmail som e-postleverantör. En personlig e-postadress är helt klart ett bra sätt att tydligare marknadsföra dig själv eller ditt företag/organisation eftersom ditt domännamn visas direkt i adressfältet varje gång du kommunicerar via e-post. Så ett konkret exempel på detta är Peter som råkar äga domännamnet petersdomännamn.se. Han kommer kunna ha en e-postadress som heter peter@petersdomännamn.se istället för peter@hotmail.com eller vilken tjänst Peter nu har använt tidigare.

En e-postadress kan du sedan aktivera i valfri e-postklient på valfri enhet såsom din dator, telefon eller annan enhet. Du har även tillgång till webbmail vilket gör att du kan komma åt din e-post genom att logga in direkt på nätet på samma sätt som du gör hos t.ex Gmail eller Hotmail.

 

Webbplatser – Tjänsten Webbhotellspaket

Med denna tjänst kan du aktivera webbplatser på våra servrar och sedan koppla dina domäner till dem.

Att göra en webbplats har historiskt sett förknippats med att kunna koda i HTML. Med tiden har olika sk. innehållshanteringssystem (känt som CMS-system) poppat upp på marknaden där all kodning sker bakom kulisserna och där du som användare kan fokusera på det kreativa – alltså  att skriva en “text där”, “dra in en bild där” och “sätt en knapp där”.

Byggandet av själva webbsidan sker då via ett webbgränssnitt vilket innebär att du som utvecklare av webbsidan inte behöver skriva ren kod utan detta hanteras av systemet i bakgrunden.

Via vår kontrollpanel ”My City” kan du direkt installera flera typer av CMS (Content Management System) via det vi kallar ”OneClick Installers” vilket underlättar installationen av CMS verktyget. WordPress är för tillfället det CMS som dominerar både globalt och hos oss på City Sites men det finns även stöd för andra CMS-verktyg.

I den här videon, som också har några år på nacken, kan du få en bra överblick över hur du skapar din första webbplats med CMS-verktyget WordPress.

 

Vi finns här och hjälper dig

Till samtliga våra tjänster har du full tillgång till vår support som har öppet alla dagar året runt och som du kan nå via telefon, e-post eller sociala medier. Läs gärna mer om exakt vad som ingår på vår webbplats https://www.citysites.se

 

Magnus Quist

Support technician City Sites